Rdestowiec kroimy na drobno, skrapiamy go sokiem z cytryny i lekko posypujemy cukrem, odstawiamy na bok aby puścił sok.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce ucieramy na gładką masę jajka i cukier. Osobno odważamy mąkę
i dodajemy do niej proszek, sodę, sól i posiekaną miętę.
Małymi porcjami dodajemy do jajek z cukrem mąkę z dodatkami, masło
i jogurt cały czas miksując/ucierając.
Smarujemy tortownicę masłem i wylewamy do niej zmiksowane na gładko ciasto. Wierzch obsypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną.
Na wierzch rozkładamy nasz rdestowiec, można delikatnie skropić go powstałym z cytryny i cukru sokiem.
Pieczemy na środku piekarnika ok 40 min, studzimy w otwartym piekarniku. Można po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis dostępny na Max Gotuje z Natury