Placek z rdestowcem i miętą

  • 270g mąki pszennej
  • 80g miękkiego masła
  • 200g jogurtu w temp. pokojowej
  • ok 300g pędów rdestowca
  • kilka gałązek mięty
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 200g brązowego cukru
  • 1 cytryna
  • mąka ziemniaczana

Rdestowiec kroimy na drobno, skrapiamy go sokiem z cytryny i lekko posypujemy cukrem, odstawiamy na bok aby puścił sok.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce ucieramy na gładką masę jajka i cukier. Osobno odważamy mąkę
i dodajemy do niej proszek, sodę, sól i posiekaną miętę.

Małymi porcjami dodajemy do jajek z cukrem mąkę z dodatkami, masło
i jogurt cały czas miksując/ucierając.

Smarujemy tortownicę masłem i wylewamy do niej zmiksowane na gładko ciasto. Wierzch obsypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną.

Na wierzch rozkładamy nasz rdestowiec, można delikatnie skropić go powstałym z cytryny i cukru sokiem.

Pieczemy na środku piekarnika ok 40 min, studzimy w otwartym piekarniku. Można po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis dostępny na Max Gotuje z Natury